Familia în care ne naștem ne influențează pe tot parcusul vieții noastre.
Părinții ne învată cum să ne exprimăm dragostea, cum să ne comportăm, cum să relaționăm și cum să privim lumea din jurul nostru.
Dacă avem norocul să ne naștem într-o familie funcțională, vom învăta să ne conectăm cu ceilalți într-un mod sănătos, având la bază un atașament securizant.
Însă dacă provenim dintr-o familie disfuncțională, vom întâmpina dificultăți în a lega relații, întrucât am dobândit în copilarie un stil de atașament evitant, anxios sau dezorganizat, și vom continua să menținem acelați stil și în perioada adultă.
Prin urmare, se poate apela la terapie de familie atunci când o familie trece prin momente dificile, cum ar fi: nașterea unui copil, intrarea într-o nouă etapă de viaţă a unui membru din familie, decesul unei rude, divorțul părinților, abuzuri, etc.
Scopul terapiei de familie este de a îmbunătăţi relaţiile dintre membrii unei familii printr-o comunicare mai eficientă, prin învătarea unor tehnici de rezolvare a conflictelor dintre generaţii şi întelegerea nevoilor fiecărui membru în funcţie de etapa de viaţă în care se află.